Det er din pension, gør nu noget!

Afkast, fokus på afkast

Afkast, fokus på afkast


I vores liv er der få store beslutninger, som gør den store forskel. Én af dem er fokus på det høje afkast på din pension, så du er sikret en god alderdom. Høje afkast forudsætter høj risiko, så det skal tilvælges. Og hold årlige kost lave og husk at indbetale.

"Undladelsessynden"


Der er en meget stor undladelsessynd i vores pensionsopsparingssystem, og det gælder os alle!


Som udgangspunkt har vi alle en arbejdsgiverbetalt pensionsopsparing.


Din opsparing investeres af pensionskassen og hvert år betaler du en høj årlig omkostning og pensionskassen har desuden valgt standard investeringen for dig. 


Valget af investering har din pensionskasse valgt for dig. MEN ofte kan du ændre dette og selv vælge inveseteringsprofilen og dermed få et større afkast over tid. Undladelsessynden er at lade din pensionskasse vælge for dig. Pensionskassen er typisk alt for forsigtige og det koster dig kassen over tid, høje afkast kræver tilvalg af risiko og det er din opgave.


Vælg selv din investering:

Gå ind på din pensionsopsparing i din pensionskasse, vælg sådan investerer du, og vælg "du investerer selv" og vælg 100% aktier. Ingen obligationer som ung. Er du ældre, så kan obligationer være risikoreducerende og værd at overveje, men udgangspunktet er kun aktier. Og har du råd til store kursudsving på pensionen, så fasthold aktier. 


Vælg 40% USA aktier, 40% Europa aktier og 20% asien.


Årlige omkostninger:

Hold de årlige omkostninger lave, vælg indeks fonde og fokus på lave årlige omkostninger. Og hvis muligt, flyt din pension til Nordnet Bank for endnu lavere omkostninger, helst under 0,1% årligt.


Undladelsessynden kan let koste dig 50% mindre pension som gammel ift. hvad du kunne have haft, hvis du ikke selv vælger investering og ikke sikre lave årlige omkostninger.


Fravælger du afkast fra aktier ved at lade pensionskassen vælge for dig, så kan det blive dyrt. Lav risiko er lavt afkast.

Så meget kan du få, for så lidt indbetalt


Indbetaler du tidligt med få tusind kroner hver måned, så har du faktisk allerede en super god start på din pensionsopsparing.


2000 kr om måneden før skat i 5 år, fra du er 20 til 25 år gammel og du har 1.475.000 kr som 65 årig med 7% i årligt afkast. Det er da en god start :)


7% i afkast før PAL skat er meget realistisk fra investering i aktier. Og mange har haft 10-11% de sidste 25 år, og så er formuen vokset til 4.153.000 kr som 65 årig, 120.000 => 4.153.000 kr!.

Obligationer, igen?


Med de stigende renter i 2022-23, kan det overvejes, om det igen skal være obligationer i porteføljen. Med ca. 7% i aktieafkast med risiko, kan obligationer til 4%, måske, være et interessant tillæg i porteføljen. 


Har du ikke råd til store udsving på aktierdepoter, så er det forhold der trækker hen imod en andel obligationer. Men igen, det skal vurederes og ikke blot tilvælges for spredningens skyld. Men har du råd til aktieudsvingene, så fasthold aktier og nyd turen.


Og obligationer har også risiko. Det har mange erfaret i 2022, hvor tab har været op til 50% på obligationer og 30% på de almindelige. Lige så fedt de lave kurser er for indfrielse af obligationslån, lige så ufedt er det at have taget et 30% tab på obligationer i 2022.

Pas på med skatten på tab


Vi alle får tab på aktier og obligationer fra tid til anden, og her skiller 2022 sig ikke ud. Vi har selv haft knap 10% tab for 2022 og det tab kan fratrækkes fremtidige indtægter, hvis der er fremtidige indtægter.


Tab bør fratrækkes fremtidige gevinster på pensionen, så lav en plan ved udbetaling fra pensionen er tab til modregning på afkast.


Men hvad nu, hvis vi går på pension om lidt og begynder at trække midler ud af vores depoter? Ja, så er der en risiko for, at modregning af tab fra 2022 ikke nås at blive modregnet afkastet og konsekvensen er, at du reelt har betalt PAL skat af indkomst, du ikke har haft. Så pas på og hav overblik over tab til modregning.


Måske et teoretisk element i PAL skatten, men det kan udløses, især hvis udbetaling sker hurtigt eller som på kapitalpensionen, hvor hele beløbet kan udbetales på en gang. Og igen, lav kun udbetaling fra dine pensioner når du har behov herfor, ikke før. Også kapitalpension kan udbetales i rater.

Den simple gode investeringsstrategi

Sådan sikres lave omkostninger, høje afkast og få timer årligt til pleje af pensionen,


Læs mere her ...

Tesen om Asset Inflation


Har vi fået asset inflation i denne verden? Hvor mange værdier har vi at investerer i og er der nok værdier til al den opsparing vi ønsker os? Kan vi faktisk spare op til vores alderdom, hvis vi alle gør det og hvad er konsekvensen?


Læs mere her ....

STOXX600 og S&P500 prissætning?


For STOXX600 (Europa), er Forward PE 12,64 (30/6 2023 ) og holder det, så taler vi afkast på knap 8% og det er vel ganske fornuftigt? Se udviklingen år for år her ...


For S&P500 (USA), er Forward PE 24,59 (30/6 2023) og det er dobbelt op ift. STOXX600, men forskellen er også, at USA er rigtig meget Tech og der prissættes fremtidig indtjening via højere PE. Men er det for højt?


Følg STOXX600 ratio her ... og S&P500 ratio her ...

2022 afkast, -10%,

2023 1. halvår, +14%


Afkastet for 2022 endte på knap -10%, primært pga. massive tab på russiske energiaktier, som var en del af østeuropa indeks ETF'er og det var i sagens natur en investeringsfejl, med basis i den uro der var op til den russiske invasion af Ukraine.


For 2023 er begyndelsen ret positiv, +14% 1. halvår., men lidt tidligt at spå om året som sådan. Jeg er fuldt investeret, som altid, time in the market, not timing the market.


Historisk afkast i pensionskasserne


Forsikring & Pension har opgjort gennemsnitsafkastet over knap 20 år, dvs. inkl. obligationsbeholdninger, som mange har som del af deres pensionsopsparing.


I perioden indbetalte danskerne 2.300 mia kr ind på deres pensioner, og i samme periode var afkastet 2.072 mia kr. Dvs. afkast og indbetalinger var næsten enslydende over perioden.


I selvsamme periode, har depotværdierne gået fra 800 mia kr til 3.100 mia kr. En voldsom og positiv udvikling på danskernes pensionsopsparinger. Og det viser at arbejdsmarkedspensionerne for alvor har slået igennem, så størstedelen af danskerne har en god start på deres pensionist tilværelse.


Men mange danskere har fortsat en alt for lav pensionsopsparing. Vi hører om de få med meget store opsparinger, men de fleste har for lidt. Og det kunne have været meget anderledes, hvis pensionskasserne havde forvaltet dine penge bedre, eller som minimum havde motiveret dig til at skifte til højere risiko og højere afkast på dine pensionsopsparinger.


Husk af sprede dine æg -

Eksempel fra OMX25 i 2023


Se de store forskelle på aktierne i OMX25 i år, åtd for 2023. I toppen ligger Demant med +49% og i bunden ligger Ørsted med -38%.


Får du ikke del i vinderne, så bliver afkastet trist at læse, derfor, spred dine æg på sektorer og geografisk, evt. via passive indeks ETF'ere.


Se mere her ...

Jans-Pension


Årligt afkast i 30 år: 12,16% pr. år


Med opstart i 1992 og fortsat aktivt fokus på afkast, er gennemsnitsafkastet indtil ultimo 2021 på 12,16% p.a. før PAL og 10,3% efter PAL skat. Det har givet flotte afkast i gennemsnit de seneste 30 år.


Samlet afkast udgør 3.127% eller 31.978 kr indbetalt i 1992 er idag 1.000.000 kr. værd.


Nu er det de færreste forundt, at kunne indbetale alt som unge og bare vente på afkastet og det er da desværre heller ikke tilfældet her. Men i runde tal ligger vi omkring 8-900% i samlet afkast på alle indbetalinger.


Det vigtige budskab er


  1. Start tidligt unge mennesker og
  2. Sæt fokus på afkastet
  3. Og hold de årlige omkostningen nede på under 0,1%


Mere information kan ses her på Jans-Pension.dk - Læs mere her

Garanteret rente eller markedspension?


Hvad skal jeg vælge?


Det lyder besnæreren med et garanteret afkast, men er det også det?

Garanti er forsikringsomkostning, og ingen tilbyder noget gratis. Dvs. garanteret rente på dit depot er med et fratræk til dækning af garantien. Og for at holde forsikringspræmien i ro, kræver det lavere risiko på din opsparing end du måske selv ville vælge for langsigtet opsparing, og dermed endnu lavere afkast.


Det har givet meget lave garanterede afkast, modsat de 7% som du kan opnå ved langsigtet investering i aktier.


Tidligere havde bl.a. PFA 4½% i garanteret afkast på deres pensioner, men det forsvandt for mange år siden. Og resultatet har været, at det garanterede afkast er blevet meget lavt og langt fra de 7%, som du kan forvente fra aktier, i gennemsnit, over 20-30 år.


I min familie har vi det helt inde på kroppen, den ene af os har haft et garanteret afkast hos PFA, både de 4½% og de senere 1-2% og det har givet det triste resultat, at dobbelt så meget indbetalt over 20 år har givet det halve idag. Vi taler altså 1:4 i forskel. Det er så grotesk og min frygt er da, at vi blot er en af mange familier, der ikke fik det afkast vi kunne have fået, blot fordi det garanteret afkast var standarden hos PFA og at vi ikke fik skiftet væk herfra, i tide. Det er hos os ændret idag og det har givet et betydligt løft i opsparingen, men tabet er sket. 


Derfor, undgå garanteret afkast og undgå mange obligationer. Tilvælg afkast, tilvælg aktier. 


Note: Er du pensionist eller har du ikke råd til store udsving på pensionsopsparingen, så vurder hvad der er bedst for dig.

    22/9 2023

    Aktier de næste 5 år?


    Hvad kommer til at ske de næste år? Vi har set store stigninger i mange sektorer det seneste år og PE i gennemsnit i USA er nu over 30, mod et groft snit på ca. 25 i de seneste 25 år, med undtagelse af peaks og bunde.


    Det taler for 2 forskellige udviklinger de næste år.


    1) Vi er overoptimistiske med fremtiden og de højere værdiansættelser vil sætte sig i de kommende år og dermed vil afkastet blive et nøk mindre. Nogle taler om ca. 5% årligt i afkast på aktier de næste 5 år, udfra dette.


    2) Vi ser en form for paradigme skift, hvor visse sektorer får voldsomt forbedrede muligheder, her tænskes især på tech med de store stigninger i år og AI med chatgpt m.fl. Og er der indtjening bag de nye muligheder, så kan det høje PE-værdier meget vel være langtidsholdbare og så vil vi få mere end de ca. 5% de næste 5 år.


    Men vi skal også være realistiske, og det er set før, at vi tror muligherderne er uendelige og så viser hverdagen sig lige om hjørnet og så griner vi lidt over egne dumheder. Så måske bliver virkeligheden et mix af 1 & 2 ovenfor? Men om det bliver 5% eller 7% er i begge tilfælde ganske positivt og ikke drama eller recessionssnak.